28 жовтня 2025, 15:35
Участь у ньому взяли заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко, директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський, директор Полтавської академії неперервної освіти імені М.В. Остроградського Віталій Зелюк, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, в.о. директора КП «Полтавський обласний центр громадського здоров'я ПОР», координаторка українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» на Полтавщині Ніна Дурдикулиєва, батьки, вчителі, науковці, лікарі, аграрії.
«Цей Форум має гарну історію. Його проводимо на Полтавщині з 2017 року, і він вже перетворився на потужну платформу партнерства між родинами, освітянами, органами влади та громадськістю, – розповів Антон Чубенко. – Саме завдяки таким ініціативам формується нова культура здоров’я, що починається зі шкільної їдальні, продовжується вдома і стає частиною національної свідомості. За роки проведення Форум став не просто щорічною подією, а платформою для діалогу та дії. Саме тут народжуються ідеї, які згодом перетворюються на конкретні освітні ініціативи. Полтавщина – серед регіонів, що активно впроваджують зміни. Ми пишаємося співпрацею з українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», який вже четвертий рік підтримує розвиток програми «Здорова школа», підготовку педагогів, формуванню навичок здорового способу життя дітей і батьків. Ми переконані, що лише спільна робота держави, школи і родини може дати реальний результат».
Цьогорічний Форум присвячений формуванню культури харчування. Учасники почули конкретні поради, як формувати збалансований раціон для дітей і виховувати культуру здорового харчування з раннього віку.
Форум провели в межах реформи системи шкільного харчування, започаткованої Першою леді України Оленою Зеленською. Її ініціатива стала потужним поштовхом у школах для формування свідомого ставлення дітей до власного здоров’я. Ця реформа не лише про меню чи калорії, вона про нову філософію ставлення до дитини, турботу, розвиток і гідні умови у школах.
За словами директора Департаменту освіти і науки ПОВА Євгена Кончаковського, завдяки цій ініціативі в українських закладах з’являються сучасні стандарти харчування, безпечні технології та формується культура здорового харчування. У багатьох школах Полтавської області за рахунок державної субвенції модернізовані харчоблоки, а кухарі пройшли курси в кулінарному хабі та готують для учнів корисні та смачні обіди.
Разом із лікарями учасники форуму говорили про профілактику неінфекційних захворювань, основи здорового харчування, розлади харчової поведінки у дітей.
Педагоги розповіли про інноваційні практики співпраці закладів освіти та родини у формуванні здорових харчових звичок.
Також на форумі відбулися інтерактивні майстерки, де учасники знайомилися з принципами здорового харчування через гру, готували тарілку здорового харчування, вчилися вирощувати мікрозелень та провели «Mental Trek: інтерактивна станція збереження ментального здоров’я».
Треніг 2
Треніг 3
Треніг 4
Треніг 5
Треніг 6
Треніг 7
Підпишіться, щоб отримувати листи.